rehellinenharmaa-normal.jpg

Jos Suomessa harmaaseen talouteen suhdauduttaiisiin siten että taloutta yleensä vapautetaan ja rehelliselle taloudelle sanotaan että "pitää vaan tehostaa toimintaa ja olla innovatiivinen", niin kuka uskoo että rehellinen talous pärjää harmaalle taloudelle?

Jos maailmassa kehittymättömään talouteen suhdauduttaisiin siten että taloutta yleensä vapautetaan ja kehittyneimmälle taloudelle sanotaan että "pitää vaan tehostaa toimintaa ja olla innovatiivinen", niin kuka uskoo että kehittynein talous pärjää kehittymättömälle taloudelle?

No tätä ei pidä lukea joko-tai tilanteena, vaan sekä-että tilanteena.

Jos kilpapyöräilyssä rehelliset eivät käytä dopingia, mutta epärehelliset käyttävät dopingia, niin sitten sanotaan rehellisille pyöräilijöille että "ahkeroikaa ja innovoikaa enemmän"?

Meidän pitää päästä fanaattisista vapauttajista eroon politiikassa. Meidän pitää laittaa tulleja Kiinalaistuotannolle, eikä tässäkään tilanne ole joko-tai vaan sekä-että. On ihan selvä, että kehittyneimpien maiden on suojeltava itseään, kehittymättömille ei muuten pärjätä -- ja ei tietenkään asia ole mustavalkoinen joko-tai, vaan harmaan erisävyinen sekä-että.

Maailma on dynaaminen paikka, tullit eivät ole ikuisesti käytössä, vaan niitä säädellään sitä mukaan kuin tilanne muuttuu. Fanaatikoille ei tullit kelpaa, heille maailma ei ole dynaaminen muuttuva paikka, vaan fanaatikoille maailma on joko-tai.

Fanaattiset vapauttajat ovat tietämättään aiheuttaneet vapauttamisella ongelmat, sitten he syyttävät muita ongelmista ja haluavat korjata ongelmia vapauttamalla lisää, joka vaan pahentaa ongelmia.

Niin siis vapauttaminenkaan ei ole joko-tai, vaan sekä-että. Joskus on aika vapauttaa, joskus on aika rajoittaa, näin kulkee fiksun laajoja kokonaisuuksia näkevien järjenjuoksu. Fanaatikon järjenjuoksu kulkee että aina on aika vapauttaa, ja koskaan ei ole aika rajoittaa.