Pari vuotta rakenneltu ydinvoimala on myöhässä vuoden, jotain tätä luokkaa se myöhästyminen on.

Syynä myöhästymiseen on ahneus: rakennusfirmat, jotka ovat ahneita pörssifirmoja tai alihankkivat ahneille pörssifirmoille, ovat tottuneet roiskimaan huonoa laatua ahneiden pörssifirmojen kiristäessä aikatauluja. Liian pienellä henkilökunnalla ja liian kireillä aikatauluilla syntyy huonoa laatua.

Nyt kun rakennetaan ydinvoimalaa ollaan hyvin tarkkoja työn laadusta, joten pörssifirmojen ahnehtimisen aiheuttamaan roiskimiseen tottuneet rakennusfirmat ovat jatkaneet vanhasta tottumuksesta huonolaatuisten rakennusten tekemistä.

Laatu ei ole kelvannut ydinvoimalarakennustyömaan laaduntarkkailijoille. Ahneus on myöhästyttänyt ydinvoimalaa.

Posti lopettelee jakamista omakotitalojen ovien postiluukkuihin, ja siirtää sitä postilaatikkoryhmäjakeluksi kadun varrelle. Ahneus. Ahneus. Ahneus.

Palvelut vaan heikkenevät, kun pörssifirmat ahnehtivat lisää rahaa. Eihän tämäkään palvelunheikennys ole viimeinen palvelunheikennys: lisää on tulossa. Ihan niin kuin pörssifirmat tyytyisivät johonkin voittojen tasoon.

Kysyntä ja tarjonta -graafiset käppyrät netissä. Pörssifirmojen ahnehtiminen ei ole markkinataloutta.

Kysyntä ja tarjonta-graafi. Tuo oikeiston ikoni.

Tarjonnan kohdalla lukee tuotantokustannuksten kattaminen. Tarjoajien hinta muodostuu tuotantokustannusten kattamisesta. Equiblirium eli tasapaino, eli mihin tuotteen hinta lopulta asettuu, on se hinta, johon kaikki ovat tyytyväisiä.

No oletteko kuulleet pörssifirmasta, joka olisi tyytyväinen voittoihinsa! Kysyntä ja tarjonta-käppyrä, markkinatalous, toimivat, jos toimijat toimivat kohtuuden rajoissa!

Pörssifirmat eivät toimi kohtuuden rajoissa, vaan ovat vaan helevetin ahneita voittojen maksimoijia, siis ei ollenkaan ole kyse markkinataloudesta.

Itseltään ahnehtiminen.
Jos laittaa työnteolla saatuja rahojaan osakerahastoon, joka lupaa 15% tuottoa, tai jotain muuta liian ahnetta tuottoa rahoille, niin sehän on itseltään ahnehtimista. Itseään piiskataan kireämpään työtahtiin. Itseltään ahnehtiminen, se se on varsinaisen älykästä.

Koska se pankki tai mikä lie, joka pyörittää rahastoa, voi isona sijoittajana pörssifirmaan vaatia johtoa ahnehtimaan isoja voittoja.

Pörssifirmojen ahnehtiminen saattaakin olla osittain rahoittajien sanelemaa toimintaa. Jättimäiset amerikkaiset ja japanilaiset eläkerahastot pakottavat ahnehtimaan? Tai pääomasijoittajafirmat, ne ovat aivan varmasti ahneita.

Luonnollinen mekanismi: ahneus. ahneus. ahneus.
Oikeistossa vedotaan luonnolliseen mekanismiin, tunnetaan myös nimellä "talouden rautaiset lait". Tunnetaan myös oikeilla nimellään vahvemman oikeus, riistäminen, viidakon laki.

No mä en tiedä yhtään eläintä luonnossa, joka ahnehtisi enemmän kuin kuluttaisi. Joka laittaisi heikompansa elättämään itseään jotta rikastuisi. En tunne eläintä, joka kävisi, aina kun tilaisuus tulee, heikompansa kimppuun ja kävisi käyttämään tätä taloudellisesti hyväkseen.

"Talouden rautaiset lait" Vahvemman oikeus. Tai ehkä ennemminkin voittajan oikeus. Muun muassa. "jos jossain on heikompi, sen kimppuun saa käydä sitä käyttämään taloudellisesti hyväkseen".

Voittaja saa käyttää voitettuja hyväkseen. Voittaja saa laittaa voitetut pakkoelättämään itseään. Valloitetun maan asukkaat laitetaan elättämään valloittajaa. 1600-luvulla kuninkaiden päähuvi oli valloittaa naapurimaita.

Siis tuolta jostain tuhannen vuoden, ei sadan tuhannen vuoden takaa peräisin on nämä opit.

Ihmiskunta lähti kehittymään vasta, kun saatiin toistensa kanssa taisteleminen loppumaan
Ihmisiä on ollut satatuhatta vuotta jotain. Miksiköhän joka paikasta löytyy linnoja, ja turvapaikkoja tms. Tai siis vanhimmat säilyneet paikat liittyvät turvallisuuteen? Mikä on ollut ensimmäinen vaatimus, jotta ihmiskunta on lähtenyt kehittymään?

Luulen, että esim. kymmenen tuhatta vuotta sitten ihmisyhteisön pääongelma oli turvallisuus. Ja se uhka tuli toisten ihmisten osalta. Siellä kivikautiset oikeistolaiset harrastivat luonnollisia mekanismeja. Nykyisillä oikeistolaisilla on geeniperimässään taisteleminen. Ovatko oikeistolaiset ihmislajin liian vanha versio? Ovatko ihmiset jotka ovat huolissaan tasa-arvosta (ei-psykopaatit, empaattiset) yms. uudempi ja parempi versio ihmislajista?

Onko oikeistolaisuus häiriö perimässä? Löytyisikö sieltä joku geeni, joka voitaisiin korjata?

Oikeistolle ei kelpaa tasa-arvonössöily, vaan actionia pitää olla yhteiskunnassa. Onko oikeisto kiimassa?
Tai ehkä oikeistossa on liian korkeat testosteroniarvot, jolloin oikeistolaiset ovat koko ajan ns. kiimassa, ja taistelevat toistensa kanssa, ja näkevät taistelemisen yhteiskunnan tärkeimpänä tavoitteena (=talouskasvu)..

Siis mielikuvana on kiima-aikana urosporojen väliset taistelut. Ehkä oikeisto, kun heitä ei tasa-arvo kiinnosta vaan taistelu, käyvät vaan näitä kiima-ajan taisteluita?

Loppusanat
Tämmöisiä ajatuksia nousee mieleen, kun miettii oikeiston tavoitteita. Siis sellaisia yhteiskunnan tasoisia tavoitteita. Tai elämän tarkoitusta.

Oikeisto haluaa yhteiskunnan olevan taloudellinen Sparta, jossa mm. käydään reippain mielin heikompien kimppuun, koska heikommat pitää hävittää pilaamasta kansakunnan perimää, jotta pärjätään yhteiskuntien välisissä taloudellisissa taisteluissa.

Siis talouskasvun oleminen elämisen tarkoituksena tuottaa tällaisia ajatuksia. Koska siis oikeistolle ei kelpaa ihmisten tyytyväisyys tavoitteeksi. Ei yhteiskunnan eikä elämän.

Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa ihmiset ovat tyytyväisiä. Kun ihmisiä kohdellan oikeudenmukaisesti, he ovat tyytyväisiä. Epäoikeudenmukaisessa yhteiskunnassa eivät ole tyytyväisiä muut kuin voittajapsykopaatit. Oikeudenmukaisuus ei ole oikeistolle mikään arvo, he eivät siitä välitä, kuulostaa psykopaattiselta.

Blogiin kirjoittelu on terapeuttista. Ei tämä ole viha-blogi. Vihablogeissa ei perustella ajatuksia. Minä haluan ja yritän olla analyyttinen.

Vastakkainasettelu ei ole ohi. Oikeistolaisuus on vastakkainasettelun rakentamista, ja siitä hyötyvät älykkäät ja terveet (=oikeistolaiset). Vastakkainasettelu (=epätasa-arvo) hyödyttää vahvempia.
Vastakkainasettelu ei ole ohi. Maaliskuun eduskuntavaalien aikana se oli kuulemma? Ehkä se oli hetken aikaa, mutta vaan oikeistossa se huomattiin? Silloin kun oltiin mainostoimistossa kokouksessa?

Jos vastakkainasettelu olisi ohi, siitä olisi ollut suora koko maailman kattava tv-lähetys Yhdistyneiden Kansakuntien päämajasta, jolla olisi juhlistettu uutta mullistavaa aikakautta. Tai Jeesus olisi palannut takaisin maan päälle maaliskuussa 2007, silloin vastakkainasettelu tulee ihan varmasti olemaan ohi.

Ehkä Jeesus käväisi toisen kerran maan päällä, mutta päättikin sitten lähteä pois? Ja Kokoomuksella oli johtoryhmän ja mainostoimiston palaveri samaan aikaan? Ehkä Jeesus oli mukana palaverissa?