Verot eivät ole "pois ostovoimasta", koska ne ovat rahaa jolla ostetaan palveluja, rahaa jolla ostetaan palveluja jotka tehdään julkisena tuotantona. ostovoima_cmap-normal.jpg

Se syy miksi joitain palveluja tehdään julkisesti, on se että yksityisenä tuotantona ne olisivat rahastus-automaatteja, tai yksityisenä tuotantona näitä palveluja ei olisi.

Yksityinen yritystoiminta ei voi olla itseisarvo, eikä julkinenkaan tuotanto voi olla itseisarvo. Molemmat ovat välinearvoja, välineitä joista valitaan tehtävään parhaiten sopiva.

Jos jotain on ihmisen pakko ostaa/saada, ja tämmöinen annetaan miljardööreille tuotettavaksi, kaikki täysjärkiset ymmärtävät mitä tapahtuu: hintoja voi nostaa mutta asiakkaat eivät voi jättää ostamatta! Valinnanvapauteen kuuluu myös se vaihtoehto, että voi jättää ostamatta. Voisi jopa sanoa että valinnanvapauteen täytyy kuulua se, että voi jättää ostamatta.

Pakko saada-palvelut pitää tuottaa julkisesti, koska silloin nämä palvelut ovat suomalaisten itsensä määrättävissä. Ihan hölmöä antaa jonkun muun kuin suomalaisten määrätä suomalaisten asioista! Se että annan määräysvallan omista tärkeimmistätä asioita jollekin "vastuuisännälle", tuskin koskaan on hyvä idea.