Joskus ennen vanhaan yritysten tehtävä oli omistajille rahan tekeminen

Osakkeiden määrä kun vähenee, niin yksittäinen osake kallistuu - jos on kyseessä tavallinen osakeyhtiö, eikä pörssifirma. Mutta osakemarkkinat eivät ole mikään automaatti, vaan psykologiaa. Osakkeiden määrän väheneminen ei automaattisesti takaa sitä että osakkeen arvo nousee.

Omien ostaminen kiellettiin Amerikassa vuonna 1955. Miksiköhän? Ja sallittiin 1993. Miksiköhän?

Nokian omien ostot

Nokia ostaa tänä vuonna tähtitieteellisellä 5 000 000 000 eurolla (5 miljardia) omia osakkeita. Onko kukaan huomannut mitään vaikutusta yhtiön kurssiin? Pörssin säännötkin sitä paitsi kieltävät kurssin vedättämisen.

Nokian kannattaisi ilmoittaa, että me ei aiota tehdä voittoa enää ollenkaan kun me ei tiedetä mitä niillä pitäisi tehdä. Yrityksen tehtävänä on tehdä rahaa omistajille, Nokia niitä rahoja nyt polttaa pörssissä savuna ilmaan.  Analyyttikojen tulevaisuuden arviot tulevaiuuden ROE:sta ja EPS:sta paranevat...

Fortumin tulosilmoitustilaisuus

Fortumin toimitusjohtaja innoissaan ilmoittaa, että hyvin menee. Me ollaan hinattu sähkönhintaa ylöspäin! Paitsi että sen sähkönhinnan maksaa Fortumin omistajat, eli valtio, eli sähkönkuluttajat. Tässäkin yritys toimii omistajiensa edun vastaisesti.

Yrityksen tehtävä ei ole enää tehdä rahaa omistajille, vaan tehdä rahaa yrityksen johdolle.

Miksi henkilöstöoptiot välittömästi muutetaan rahaksi? Ehkäpä johtokin on sitä mieltä, että pörssiosakkeet osakesalkussa eivät ole kunnon oikeaa omaisuutta. Esim. Jorma Ollilahan oli joutunut määrämään Nokian johtoa hankkimaan omistukseensa Nokian osakkeita!

Kateus osa 2

Radiossa oli puhetta 1000e auton rekisterikilvistä, tyyliin ÖKY-1. Joku toimitusjohtaja oli haukkunut kateelliseksi asiasta herneen nenään vetäneitä.

Kellään joka oikeasti tekee töitä koko palkkansa edestä (esim. tj:n alaiset) ei tulisi mieleenkään tuhlata 1000 e (jonkun duunarin kuukauden nettopalkka) johonkin näin tajuttoman hyödyttömään leuhkimiseen.

Tj oli saanut ilmaiseksi rahaa (tj:tä oli elätetty ainakin tuhannella eurolla), jonka edestä alaiset olivat tehneet työt. Rahan halveksuntaa ja työnteon halveksuntaa, ja alaisten halveksuntaa.