Yrittäjien hyvin lyhyt aikajakso tulevaisuuteen

Yrittäjien aikajänne tulevaisuuteen on jotain kuukausi tai se osavuosikatsauksen väli. Siis kuukausi tai 3 kuukautta. Siis se aika, johonka varaudutaan tulevaisuuden suuntaan: kuukauden päästä pitää maksella tilojen vuokrat, lainojen lyhennykset, palkat. Luulen näin, en tunne yhtään yrittäjää.

Ihminen kasvaa täysikasvuiseksi 18 vuodessa. Hän elää jotain 75 vuotta.

Siis viime aikoina on ärsyttänyt tämän yrittäjäjengin lyhytnäköisyys. Jengi on julkisen puolen työntekijöiden kimpussa taas, olleet aina; tai yleensä valtion toimesta tehtävien asioiden kimpussa. Ehkä Suomen Yrittäjät ry:n Eero Lehti (kansanedustajaehdokas) on ollut niin paljon esillä, että mitta on täynnä.

Julkinen sektori Suomessa tekee töitä sellaisten asioiden kanssa, joiden aikajänne on vuosikymmeniä. Ja yrittäjillä joku kuukausi yksi kaksi kolme. Yrittäjät haluaisivat lopettaa suurinpiirtein kaiken pitkäkestoisten yhteiskunnallisen toiminnan (strategiset yhteiskunnalliset toimet). Jotta päästäisiin veroja laskemaan.

Erikoiset mielipiteet

Yrittäjiltä kuulee aika erikoisia mielipiteitä. Mä voin kertoa syynkin siihen: Nämä ihmiset viettävät tolkuttomasti ajastaan siellä omassa firmassaan miettimässä firman asioita, parin kuukauden aikajaksoa tulevaisuuteen. Ja miettivät kotonaan. Ja ovat jatkuvasti töissä. Ei ole aikaa mihinkään muuhun.

Ovat siis niin kiinni lyhyen aikajakson ongelmissaan (taktisia asioita), että pitkiä vuosikymmenien aikajaksoihin liittyviä (strategisia) asioita pitävät hyödyttöminä, tai eivät osaa suhtautua niihin niin kuin pitäisi.

Vähättelevä asenne työntekijöihin

Yrittäjien asenteessa paistaa työntekijöiden aliarvioiminen. Ne on ne työtekijät, jotka ne työt siellä firmassa tekevät. Ja Suomea eivät pyöritä 150000 yrittäjää vaan 2,5 miljoonaa työntekijää + 0,15 miljoonaa yrittäjää.

Eräskin yrittäjä oli myynyt firmansa muutama vuosi sitten 130 miljoonalla eurolla - työntekijöitä oli jotain tuhat tai sitä luokkaa. Ko. yrittäjä vertasi itseeän Kimi Räikköseen, Räikkönen tienaa jotain 30 milliä vuodessa. Yrittäjä ihmetteli, kun Räikkösen kymmenet miljoonat eivät aiheuta sellaista katkeraan reaktiota kuin ko. yrittäjän saamat rahat.

No hei! Ko. yrittäjä on tehnyt rahojensa edestä yhtenä tuhannen ihmisen joukosta töitä! Yrittäjä on tehnyt 130 millin rahamäärän edestä noin 0,1% itse töitä ja loppujen edestä ovat työntekijät tehneet työt!

Yrittäjä sattui unohtamaan ne työntekijänsä; asenne työntekijöihin paistaa läpi oikein kirkkaasti tässä esimerkissä. Räikkösenkin tulot ovat ihan liikaa, mutta Räikkösellä ei ole alaisia; Räikkösen voidaan katsoa tehneet rahojensa edestä töitä vain yksin itsensä kanssa, eikä tuhannen alaisen kanssa.

Kun orjia laivattiin Afrikasta Amerikkaan 1700-luvulla

Niin asiallahan olivat amerikkalaiset puuvillayrittäjät. Näin tuli ratkaistua työvoimaongelmat.Esimerkki siitä, kuinka alas yrittäjä voi mennä; kun siis markkinamekanismi pakottaa. Ja kun ketään ei ole yrittäjiä ohjaamassa, joku sellainen taho jolla on taju strategisista pitkän aikavälin asioista.

Pääoman orjat

Yrittäjät ovat pääoman orjia. Ovat vapaaehtoisesti ryhtyneet juoksemaan susilauman edessä jahdattavana viikosta toiseen, kuukausta toiseen, vuosikymmenestä toiseen. Ja jos ovat lainarahalla aloittaneet, eivät pääse edes enää asemastaan eroon, siis jos liian isolla lainalla.

Julma, mekaaninen, kylmä, yksinkertainen, piittamaton, inhottava viidakon lakiin perustuvat markkinamekanismi kertoo miten asioihin suhtaudutaan. Viidakon laki puhaltaa pilliin ja yrittäjät tanssivat sen mukaan.

Enpä puhuisi paljoa mistään yrittäjän vapaudesta. Yrittäjä on kyllä vapauttanut itsensä entisen työpaikkansa esimiehestä (todennäköisesti yrittäjästä), mutta siihen se jää.

No yrittäjä on sellainen ihminen joka tekee ensin, ja sitten miettii. Toisaalta jos perustaa palvelualan yrityksen, siihen ei joudu kai investoimaan mitään hirveitä. Silloin susilaumasta pääsee eroonkin.

Puolet uusista yrityksistä lopettaa vuoden jälkeen tai jotain vastaavaa.

Ei nyt pidä suuttua, yrittäjät. Nykymeno, markkinatalous, tarvitsee yrittäjiä. Viidakossa taisteltaessa jollain pitää olla johto.

Mutta mitä järkeä on taistella Viidakossa viidakon lain mukaan, kun vuosiluku on 2007. Ei mitään järkeä. Yhteistyö olisi paljon järkevämpää kuin keskinäinen kilpailu.

Viidakko pois, ja tilalle jotain järkevämpää, ja tehokkaampaa, ja ihminen etusijalle, eikä pörssifirmat.