Aamuyöllä kello 03:34, jossain paikkakunnalla: (en viitsinyt alkaa piirtämään autoja parkkiruutuihin, rollaattorimummoja ja asiakkaita jne.) Helmi-maaliskuun vaihteessa, 1. maaliskuuta.

kauppa2-normal.jpg

B-kaupassa on työntekijä, Liisa, hän tienaa 3000 euroa kuukaudessa. Liisa on sopinut oman työnantajansa, Anssin, kanssa että Anssi lähettää 1500 euroa Liisan palkasta joka kuukausi A-kauppaan. Liisa sitten käy A-kaupassa hakemassa tavaroita -- Liisa siis käy vain hakemassa tavarat, onhan tavarat maksettu sillä rahalla jonka Anssi lähettää B-kauppaan kerran kuukaudessa.

Anssin mielestä Liisan pitäisi käyttää koko 3000 € tavaroiden ostamiseen B-kaupasta. Anssin mielestä tuo 1500 €, jonka Anssi lähettää "väärään" KILPAILEVAAN kauppaan, on rahan tuhlaamista. Jos Liisa käyttäisi kaikki rahat Anssin omasta kaupasta ostamiseen, olisi tuo 3000 € rahaa kokonaan käytetty järkevästi.

Tuo 1500 €, joka lähetetään A-kauppaan, sen voi käsittää että se on maaliskuun tavaroiden etukäteismaksu, tai helmikuun tavaroiden jälkikäteen maksu.

Kuulkaa ihmiset, erityisesti te verojen vihaajat. Näin yksinkertaisesta tilanteesta on kyse. Jos olette taskulaskimelle ulkoistaneet järjenjuoksunne, niin olette kuten tuo vertauskuvan Anssi. Anssi ei ole tyhmä, vaan Anssi on IHMINEN.

Anssi ottaa vastaan käskyjä taskulaskimelta, taskulaskimelta tai Excel-taulukkolaskimesta.

Eihän se Excel tietenkään ole Anssia viisaampi, joten Anssi on vahingossa supistanut ymmärryksensä taulukkolaskimen tasolle.

Anssi joutuu tilinpidon laskelmissaan käsittelemään rahamäärää, joka on menossa A-kauppaan, eikä Anssin omaan B-kauppaan! Sitten kun Anssin tavarantoimittaja nostaa yhtäkkiä hintoja ja Anssi joutuu talousongelmiin, niin Anssi miettii "minkä takia Liisan käytävä A-kaupassa, eikös hän voisi ostaa tavaransa pelkästään minun B-kaupastani".

Anssi, Liisa  --ja A-kaupan omistaja Riitta ja A-kaupan työntekijä Jussi-- ostavat tavaroita sekä A että B kaupasta.

(Nyt pitäisi myös tuoda esimerkkiin tavaroiden tuotanto, eli tehtaat. Taloudessahan on kyse

  • 1/2 tuottamisesta ja
  • 2/2 kuluttamisesta,

taloutta ei voi ymmärtää pelkästään tuotannon avulla, eikä taloutta voi ymmmärtää pelkästään kuluttamisen avulla)