JÄRJESTELMÄN EDUT SAADAAN RAKENTEELLISESTI EHJISTÄ JÄRJESTELMISTÄ

Ehjää televisiota voidaan katsella. Ehjällä tietokoneella voidaan kirjoittaa blogiin. Ehjällä autolla voidaan ajaa. Ehjät markkinat tuottavat oikean hinnan tavaralle/palvelulle.

Ehjät markkinat tuottavat oikean hinnan tavaralle/palvelulle. Mitkä tahansa markkinat, eli mikä tahansa ostaminen ja myyminen, ei tuota ehjien markkinoiden hyötyjä. Ehjät markkinat tarkoittavat esim. ostajaa ja myyjää joiden neuvotteluvoima on tasapainossa, esim. ostaja ja myyjä jotka on tasapäistetty kolmannen osapuolen toimesta tasavahvoiksi.

Markkinamekanismia on jopa yritetty joskus 1990-luvulla saada käyttöön jonkinlaisena nerokkaana erehtymättömänä päätöksentekojärjestelmänä: ostamisen ja myymisen on luultu aina tapahtuvan rakenteellisesti täydellisillä markkinoilla.

 

MARKKINATALOUDEN JA LIIKETALOUDEN ERO

Toimitusjohtajat ovat tarpeellisia ja hyödyllisiä ihmisiä, laitetaan tähän alkuun jotta ei tule väärinkäsityksiä minun näkökulmastani toimitusjohtajiin.

Markkinatalous on kuten jalkapallopeli (kokonaisuus jonka muodostaa ainakin FIFA, säännöt, tuomaritoiminta, joukkueet, pelaajat, valmentajat, huolto, stadioni, kenttä jne.) , ja liiketalous tarkoittaa pelaavaa joukkuetta.

FC Toimitusjohtajien ja FC Kuluttajatyöntekijöiden pelissä FC Toimitusjohtajien tarkoitus on saada mahdollisimman paljon maaleja vastustajien verkkoon ja pitää oma maali puhtaana. FC Toimitusjohtajien toiminnan päämääränä on sellainen jalkapallopeli, jossa vastustajien verkkoon päästään mättämään paljon maaleija, FC Toimitusjohtajien päämääränä ei ole jalkapallopelin edistäminen.

Täydellisesti kilpaillut markkinat, jolla oletuksella taloustieteissä toimitaan, mitä ne ovat? Ne ovat kuten jalkapallopeli jossa kumpikaan osapuoli ei pääse vaikuttamaan jalkapallopelin rakenteisiin, eli kumpikaan ei pysty vaikuttamaan tuomariin jonka tehtävä on pitää yllä rakenteita.

Mikä on vapaa markkinatalous, jalkapalloesimerkin mukaisesti? Se on jalkapallopeli jossa ei ole jalkapallotuomaria. Jalkapallopelin molempien osapuolien voimasuhteiden luullaan kehittyvän sellaisiksi että voimasuhteet ovat aina täydellisesti tasapainossa.

Vapaa markkinatalous, mistä se on vapautettu? Se on vapautettu valtiosta, oikea termi on valtiosta vapautettu markkinatalous.

Valitettavasti on vain niin käytännön markkinataloutta tarkastelemalla, että se byrokratia joka tarvitaan markkinataloutta säätelemään ja tuomaroimaan tässä jalkapallopelissä, se on nimeltään demokratia.

Demokratia on byrokratiaa jota tarvitaan markkinaehtoisen toiminnan tuomaroimiseen. Markkinaehtoinen toiminta ei todellakaan itseorganisoidu sellaiseksi että kaikkien toimijoiden voimat tasapainossa, jolloin tuomaria ei tarvita.