Kaupankäynti. Sen määritelmä on tavaroiden ja palveluiden vapaaehtoinen  vaihdanta.

Otamme esimerkiksi Esko Ahon hallituksen 90-luvun alussa suorittaman katsastuksen yksityistämisen. Esko ajatteli, että kun katsastamisen hoitaa yksityiset, saadaan hyvää palvelua halvalla.

Mutta katsastaminen on palvelu, jota on pakko saada: auto on pakko katsastaa kerran vuodessa! Myös terveydenhoitoa on pakko saada, sitäkään ei pitäisi yksityistää; terveydenhoidosta lisää kun olen kirjoitellut ensin katsastuksesta.

Katsastusta hoitaa nyt Suomessa kaksi ulkomaalaista monikansallista yritystä. Katsastaminen on osoittautunut varsinaiseksi rahakaivokseksi, yrityksillä menee todella hyvin.

Suomessa on niin tyhmiä talouden osaajia, että eivät edes tajunneet suomalaiset yritykset ostella näitä pieniä katsastusfirmoja. Ulkomaiset firmat tulivat ja ostelivat pienet katsastusfirmat. Ostelivat pienet katsastusfirmat ja ketjuttivat ne.

Korjaus: Esko Ahonhan hallitus Suuressa Viisaudessaan myi valtion katsastustoimen suoraan pääomasijoittajille!! Myi pääomasijoittajille valmiin monopolin: 80% markkinoista. Valmiin monopolin, jonka tuotteena on jotain mitä on pakko saada! Esko on niitä oikeistolaisia, joiden suhtautuminen markkinoihin on uskonnollista.

Uskonnoissahan on Täydellisiä Olioita: markkinauskonnossa markkinoitten toiminta on täydellistä. Jos taloudesta on vain tämä suppea käsitys, jota tarvitaan yrityksen pyörittämiseen, niin suppean talousajattelijoiden mielestä markkinat ovat kuin ovi, josta heitetään tavaraa ulos.

Suppeassa talousajattelussa siis markkinat ovat kuin laite, jonka nappuloita osataan painella. Markkinat-laitteen sisäinen toiminta ei siis kuulu suppean talousajattelun piiriin.

Laajempaa talousajattelua edustaa kansantaloustiede: koska kansantaloustieteessä on sana "kansan", niin oikeistossa ajatellaan kyseessä olevan kommaripunikkipuuhastelu. Yleensä nykyään kansan-sana jätetään pois: puhutaan taloustieteistä (Wikipediasta luet aiheesta). Taloustieteissä ymmärretään markkinat-laitteen sisäistä toimintaa. Kannattaa tutustua Wikipediassa artikkeliin Täydellinen kilpailu ja sen osioon Täydellisen kilpailun vaatimukset.

Suppeassa talousajattelussa, jota siis oikeistossa harrastetaan, markkinat-laitteen toiminta ymmärretään aina täyttävän Täydellisen kilpailun vaatimukset!! Markkinat-laitteen käyttäjät, jotka siis painelevat säätimiä, eivät ymmärrä markkinat-laitteen sisäistä toimintaa. :Korjaus loppuuTerveydenhoitoa uhkaa katsastusilmiö!!!
Terveydenhoitoa on pakko saada.  Kuuleman mukaan on jo nähtävissä ketjuuntumista. Isommat palveluntuottajat ovat ostelemassa pienempiä tuottajia.

Kohta Suomessa on kaksi-kolme isoa terveydenhoitoalalla toimivaa yritystä. Sitten ne voivat nostella hintoja, koska 2-3 yritystä on liian vähän, jotta kilpailu toimisi ja hinnat pysyisivät alhaisina.  Lisää kansantaloustieteistä ja toimijoiden määrästä kun olen ensin haukkunut Amerikan kopiokoneet.

Minkä takia Amerikasta pitää kopioida kaikki virheineen päivineen??!!!

Amerikassa on kehittyneiden maiden kallein terveydenhuolto! Se on suurimmaksi osaksi yksityinen!

Siellä ollaan nyt julkisten toimijoiden osuutta lisäämässä!!! Jotta saadaan terveydenhoidosta taloudellisesti tehokkaampi!!!!!!

Kilpailulliset markkinat vaativat 10 tuottajaa joiden kunkin markkinaosuus on 10%!!!

Tai riittääkö tämäkään määrä, ehkä 20 tuottajaa ja jokaisella 5% osuus markkinoista.

Mutta olisiko jokaisessa kunnassa sitten 20 eri yrityksen lääkäriasemaa???? Ei olisi.

Lisää asioita joita on pakko saada: energiafirmat ja vesilaitokset

Kaukolämpölaitoksia eikä sähköntuottajia ei pidä yksityistää!!! Eikä pidä yksityistää vesilaitoksia!!

Lisäksi, että ko. palveluja on pakko saada, kuntiin ei voi rakennella 10 erillistä kaukolämpöverkkoa eikä 10 erillistä vesijohtoverkkoa!

Energiafirmat ja vesilaitokset olisivat myytyinä monopoleja!! Monopolitilanteessa ei ole ollenkaan kilpailua!! Hinnat olisivat korkeat!! Ja sitten joku ulkomainen pörssifirma ostelisi kaikki suomalaiset yksityistetyt energiafirmat ja vesilaitokset!!!

YKSITYISTÄJIÄ OVAT OIKEISTOPUOLUEET: KOKOOMUS, KESKUSTA JA RKP.

Tehkää jotain!! Äänestäkää!! Menkää äänestämään!!!