miten kun rahaa siirrellään taskusta toiseen, rahamarkkinoilla, niin mitä hyötyä siitä on?

Tai kun maailmalla liikkuu valtavat määrät rahaa, ja siitä jotain 5 % käytetään johonkin oikeasti hyödylliseen, johonkin yritysten investointeihin? Loput 95 %, niillä pelataan pörsseissä. Mitä hyödyllistä nämä 95 % tekevät?

Raha on vaihdon apuväline
Että kun raha on vain väliaine? Rahaa käytetään vain vaihdon välineenä? Raha on hyödyllistä kun sitä käytetään vaihdossa välineenä.

Raha on muovipussi, jonka  avulla kaupasta haetaan ruokaa. Muovipussi on hyödytön kun sillä ei kanneta tavaraa.

Mutta jossain on pörssi, jossa käytettyjä muovipusseja ostetaan ja myydään päivittäin monella miljardilla eurolla. Muovipussimarkkinoilla pörssimeklarit saavat valtavaa kuukausipalkkaa. Muovipusseja ostetaan ja myyydään, myydään ja ostetaan samat muovipussit, sitten ostetaan samat muovipussit, myydään samat muovipussit. Mitä hyötyä tästä on?

Hyöty ja raha
Tehdään jotain hyödyllistä: töitä. Työntekijä X saa siitä rahaa. Huomatkaa, rahaa ja jotain hyödyllistä.

Työntekijä X:n tekemän tavaran ostaa henkilö Y. Henkilö Y vaihtaa rahansa tuotteeseen, joka tuote on jotenkin hyödyllinen henkilö Y:lle. Huomioidaan taas: hyöty ja raha.

Olen satavarmasti sitä mieltä, että rahaa syntyy vain työnteolla. Työnteolla saadaan aikaiseksi jotain hyödyllistä. Samalla työntekijä X saa siitä korvaukseksi rahaa. Nyt työntekijä X menee kauppaan, jossa raha ja hyöty taas kohtaavat: X ostaa rahalla jotain hyödyllistä.

Rahaa ei voi olla olemassa itsestään. Sitä pitäisi aina käsitellä jonkun fyysisen tavaran tai työnteon tms. yhteydessä. Raha on apuväline kun hyödyllisiä asioita vaihdetaan toiseen.

Talous uusiksi ja ymmärrettäväksi
Talous on kasa jotain mössöä. Kun johonkin kohtaan tökätään, tuntuu tökkäys hetken joka puolella. Mössö värisee vähän aikaa. Eniten lähiympäristössä. Vähiten kauimpana. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta kukaan ei tiedä etukäteen että onko vaikutus hyödyllinen vai haitallinen.

Olemme - me ihmiskunta- rakentaneet itsellemme järjestelmän, jota emme ymmärrä ja jota ymmärryksen puutteen takia emme hallitse. Onko tässä mitään järkeä?

Tiede on yleensä tavallisen ihmisenkin ymmärrettävissä. Ainakin perusteet. Kun siirrytään yleiseltä tasolta yksityiskohtaisemmalle tasolle, asiat menevät monimutkaisemmiksi. Yksityiskohtaisemmalla tasolla kuitenkin yleisen tason tiedot ovat voimassa.

Taloudesta tavallinen ihminen ei ymmärrä edes yleisen tason mekanismien toimintaa. Taloustieteilijöitäkin, joiden sitten pitäisi ymmärtää asioita, niitä on joka lähtöön. Taloustieteilijätkään eivät siis ole yksimielisiä.

1+2=4, 3x4=23, 10/2=7.
No taloushan perustuu vääryyteen nimeltä ahneus. Taloudessa toimitaan säännöillä: 1+2=4, 3x4=23, 10/2=7.

Väärin laskemalla ei päästä lopputulokseen, jolla olisi jotain hyötyä.

Väärydeellä ei saada aikaiseksi mitään hyödyllistä, paitsi ehkä näennäisesti. Paitsi ehkä väliaikaisesti.

Taloudessa mekanismit toimivat todella hitaasti. Kaikki näyttää olevan hyvin monta vuotta, ja sitten romahdetaan kunnolla. Näitä romahteluja eivät taloustieteilijät ole osanneet selittää ymmärtääkseni.

Päätän vuodatukseni tähän.