Tyhmää teeskenteleminen

Kokoomuksessa teeskennellään tyhmää, kun puolueessa väitetään osattavan vain kauppatieteitä. Taloustieteen alkeet ovat liian vaikeita.

Miksi näin on? Miksi taloustiede on liian vaikeaa Kokoomukselle? No siksi, että taloustieteissä markkinat eivät ole täydellisesti kilpaillut, kuten kauppatieteissä oletetaan.

Valtionyrityksiä, terveydenhoitoa, ja kuntien tuottamia palveluja Kokoomuksen mielestä yksityistetään täydellisesti kilpailuille markkinoille. Tämä on kauppatiedettä.

Todellisuudessa näitä yksityistetään monopolistisille markkinoille. Monopolistiset markkinat ovat tietenkin osakkeenomistajien etu. Ja Kokoomuksen kannattajat ovat näitä osakkeenomistajia. Monopolifirmat sitten tekevät suuria voittoja, joita jaetaan Kokoomuksen kannattajille. Tämä oli taloustiedettä ja sen alkeita.

Kokoomuksen eurovaalikampanjassa heidän nettisivuillaan väitettiin heillä olevan eniten kokemusta markkinataloudesta. Kyllä, mutta kauppatiede-näkökulmasta. Vähän sama kuin väittäisi, että me olemme käyneet autokoulun ja ajamme 200 000 kilometriä vuodessa, joten meillä on suurin kokemus auton huollosta ja korjaamisesta.

Tyhmää teeskenteleminen pitää yllä isotuloisten liian suuria tuloja ja tyhmää teeskentelevää ei voida syyttää vääristelystä ja valehtelusta.

Luultavasti olen osittain väärässä. Paljon voi olla niitä joiden ei tarvitse teeskennellä tyhmää.

Markkinat ovat renki ja ihmiset isäntä

Yritysten voitonmaksimointi ja ihmisten hyvinvointi ovat kaksi eri asiaa. Toiseen keskittyminen liiaksi aiheuttaa ongelmia toisessa. Mutta onhan meillä ihmisryhmä, jossa yritysten voitonmaksimointi ja ihmisten hyvinvointi toimivat samaan suuntaan: yritysten osakkeenomistajat, eli Kokoomuksen kannattajat.

Markkinahäiriö aiheuttaa Kokoomuksen kannattajien isot tulot eikä ahkeroiminen

Markkinahäiriö aiheuttaa katsastusmarkkinoilla liian suuret katsastuksen hinnat. Markkinahäiriö aiheuttaa työvoimamarkkinoilla tietyille työvoiman myyjille liian suuret hinnat, nimittäin korkeakoulutetuille, jotka pääsevät myymään työvoimaansa markkinoilla, joilla tarjontaa on vähemmän kuin kysyntää.

Progressiivinen verotus ei ole ahkeroinnin rankaisemista, koska isot tulot ovat seurausta markkinahäiriöstä.

Progressiivista verotusta voitaisiin käyttää myös yritysten voitoissa: katsastusfirmat voisivat maksaa enemmän veroa ylisuurista voitoistaan. Katsastuksessahan on monopolistiset markkinat: liian vähän tarjontaa kysyntään nähden.

Kokoomushan on työväen puolue, mutta erilaisen työväen.

Kokoomusta äänestävien palkkatyöläisten inho ammattiyhdistysliikettä kohtaan on ymmärrettävää, kun tajuaa että kokoomuspalkkatyöläinen on työvoimamarkkinoilla erilaisessa tilanteessa kuin duunaripalkkatyöläinen.

Duunarityövoimamarkkinoilla on tarjontaa enemmän kuin kysyntää, ja korkeakoulutettujen työvoimamarkkinoilla tarjontaa vähemmän kuin kysyntää joten heillä ei ole tarvettakaan ay-liikkeelle.

Pääoman ja työn ristiriita

Mä voisin jatkaa jatkaa ja jatkaa tätä Kokoomuksen arvostelua. Ja mä kuulostaisin siltä, että mä olen oikeassa. Eiköhän tässä ole kysymys kapitalismille tyypillisestä pääoman ja työn ristiriidasta. Molemmilla puolilla kannattajat voivat kirjoittaa pitkiä vuodatuksia oman näkökulman paremmuudesta ja toisen huonommuudesta.

Mutta ihmiset ne työt tekevät. Yrityselämä on renki ja ihminen on isäntä. Piste.

Markkinatalous on hieno järjestelmä. Teoriassa. Koska se ei käytännössä toimi kunnolla, sitä pitää ohjata. Mutta ohjaaminen on uusliberalismihölynpölyn ja vapaushölynpölyn mielestä väärin. Molemmat hölynpölyt ovat Kylmän sodan aikaista tuotetta, joissa on järkeä vain kun näkee sen asiayhteyden jossa em. hölynpölyt on rakennettu: Neuvostoliiton suunnitelmatalouden ja totalitarismin (diktatuuri, vapauden vastakohta) vastainen propaganda!